SpamExperts

Alle webhosting accounts zijn automatisch geconfigureerd met het spamfilter van SpamExperts. Met SpamExperts zorgen we voor e-mail zonder spam en virussen. Hiermee houden we gemiddeld 99,98 procent van alle spam tegen. De kans dat het filter een e-mail verkeerd inschat is ongeveer 0,0001 procent.

In dit artikel behandelen we een aantal van de opties die in het control panel van SpamExperts beschikbaar zijn.

Onze MX records

MX-records bepalen welke mailservers e-mail voor je domeinnaam kunnen accepteren. Voor het spamfilter zijn de MX-records:

Filter IPv4 Prioriteit
filter1.sensson.net 93.94.228.132 10
filter2.sensson.net 93.94.228.133 10

Wij configureren deze records automatisch voor alle webhosting pakketten. Als je het cluster los hebt aangeschaft of je DNS hebt onder gebracht bij een andere provider kun je via het control panel van deze provider je MX-records wijzigen.

Inloggen

Je kunt op verschillende manieren inloggen bij SpamExperts. Dit is afhankelijk van welk product je gebruikt.

Via je webhosting pakket

Als je een webhosting pakket hebt bij ons log je op de volgende manier in:

1. Login via www.uwdomeinnaam.nl/config.
  2. Klik op Professional Spam Filter onder Advanced Features. Je vindt deze optie link onderaan de pagina in het control panel.
  3. Klik op Login om in te loggen in het SpamExperts control panel.
  4. In het dashboard aan de linkerzijde staan alle beschikbare opties.

Direct via het cluster

1. Login via https://filter.sensson.net/.
  2. In het dashboard aan de linkerzijde staan alle beschikbare opties.

Destinations

Een destination bepaalt waar wij je e-mail af moeten leveren. Je geeft hier de hostnames of ip adressen van je huidige mailserver op. Dit kan een Exchange, Zimbra of Postfix omgeving zijn, het maakt ons niet uit. Wij configureren de destination automatisch wanneer je een webhosting pakket bij ons afneemt.

Destination toevoegen

1. Klik op Add a destination.
  2. Geef de prioriteit op. Een lager getal is een hogere prioriteit. Je kunt een prioriteit gebruiken als je meerdere mailservers hebt.
  3. Geef de host op. Dit kan een hostname of ip adres zijn.
  4. Geef optioneel een poort aan. Standaard gebruiken we poort 25.
  5. Klik op Save om de destination op te slaan.

Destination wijzigen

1. Klik op Show results. Dit geeft een lijst met alle servers terug.
  2. Klik op op de pijl naast de checkbox van een van de servers en klik op Edit.
  3. Geef de prioriteit op. Een lager getal is een hogere prioriteit. Je kunt een prioriteit gebruiken als je meerdere mailservers hebt.
  4. Geef de host op. Dit kan een hostname of ip adres zijn.
  5. Geef optioneel een poort aan. Standaard gebruiken we poort 25.
  6. Klik op Save om de destination op te slaan.

Destination verwijderen

1. Klik op Show results. Dit geeft een lijst met alle servers terug.
  2. Klik op op de pijl naast de checkbox van een van de servers en klik op Remove.
  3. Klik nog een keer op Remove om te bevestigen dat je de destination wilt verwijderen.

Incoming delivery queue

De incoming delivery queue is een wachtrij waarin e-mail wordt opgeslagen als deze tijdelijk niet afgeleverd kan worden.

Email wordt niet afgeleverd

Er zijn verschillende redenen waarom e-mail niet bij de ontvangende mailserver bezorgd kan worden.

1. Klik op Incoming delivery queue.
  2. Klik op de pijl naast de checkbox van een van de e-mails in de delivery queue.
  3. Klik op Error Details.
  4. Je krijgt nu meer informatie te zien over waarom we de e-mail niet konden bezorgen.

Bekende foutmeldingen

De foutmelding die je ziet in Error Details komt van de ontvangende mailserver.

Insufficient system resources

Melding: 452 4.3.1 Insufficient system resources

Microsoft Exchange gebruikt een transport service en deze controleert systeem resources zoals schijfruimte en geheugen op de Hub en Edge transport servers. Deze feature wordt back pressure genoemd. Wij kunnen de e-mail pas afleveren wanneer er voldoende capaciteit op de Exchange omgeving is.

Meer informatie over back pressure kun je terug vinden op Microsoft Technet.

Spam Quarantine

Alle e-mail die door het spam filter gemarkeerd is als spam zal in quarantine geplaatst worden tenzij de quarantine is uitgeschakeld. De e-mail wordt 28 dagen bewaard. E-mail kan vanuit quarantine direct doorgestuurd worden naar de ontvanger.

Filter Settings

Filter Settings laat het toe om de basis instellingen van het filter aan te passen.

• Quarantine enabled: in- of uitschakelen van de quarantine voor e-mails;
  • Quarantine threshold: De minimum score wanneer e-mail in quarantine geplaatst wordt (een score van 0 tot 1 waarbij 1 staat voor zeker spam, standaard 0.9);
  • Unsure notation threshold: De minimum score wanneer een e-mail als mogelijk spam gemarkeerd wordt (een score van 0 tot 1 waarbij 1 staat voor zeker spam, standaard 0.3);
  • Sender checks:
    • SPF: controle of de SPF records goed zijn ingesteld. Standaard aan.
    • DKIM: controle op de juiste DKIM informatie van de verzender. Standaard aan.
    • DMARC: controle bovenop SPF en DKIM om de echtheid van een e-mail verder te verifiëren. Standaard uit.
  • Skip maximum line length check: in de e-mail standaard is opgenomen dat de lengte van een regel niet te lang mag zijn. Slecht geprogrammeerde software gaat hier niet goed mee om en zal te lange regels gebruiken. Standaard uit (wat betekent dat de check staat ingeschakeld).
  • Unsure notation: deze tekst wordt voor het onderwerp geplaatst als het onzeker is of een e-mail spam is. Deze e-mails kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om SpamExperts te trainen.
  • Spam notation: deze optie is alleen beschikbaar als de quarantine is uitgeschakeld. Wanneer een e-mail wordt gezien als spam wordt deze tekst voor het onderwerp geplaatst om de e-mail te markeren.
  • Quarantine response: wanneer een e-mail in quarantine geplaatst wordt stuurt SpamExperts standaard een melding aan de verzender dat de e-mail niet is geaccepteerd. Het is ook mogelijk om aan te geven dat de e-mail wel geaccepteerd is. Dit is in strijd met de SMTP RFC maar kan gebruikt worden wanneer de quarantine uitgeschakeld wordt.

Via Log Search is het mogelijk om te zoeken in de log files van het spam filter. Hier staat hoe het spam filter gereageerd heeft op een e-mail. Bij het doorzoeken van de log files is het belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Vermeld daarom altijd de ontvanger en indien mogelijk de afzender en beperk de zoekopdracht tot een korte periode.

Whitelist/Blacklist

Wanneer een e-mail adres of domeinnaam in de whitelist is geplaatst wordt alle filtering hiervoor uitgeschakeld. Alle e-mail zal zonder controle worden doorgestuurd naar de ontvanger. Bij e-mail adressen in de blacklist wordt alle e-mail tegen gehouden. Deze berichten komen niet in de quarantine terecht maar worden geweigerd met een 5xx SMTP error melding.

Spam rapporteren

Wanneer een spam bericht niet geblokkeerd werd door het filter kun je deze rapporteren. Door spam te rapporteren wordt het systeem slimmer en kunnen we steeds beter en sneller spam tegenhouden.

Volg de onderstaande stappen nadat je bent ingelogd.

1. Klik op Train spam onder General.
  2. Upload een e-mail in .eml of .msg formaat.

In zowel Apple Mail als Outlook werkt het exporteren van een e-mail ongeveer gelijk.

1. Klik op de e-mail in Outlook of Apple Mail.
  2. Klik op Bestand of File en klik op Save as of Opslaan als.
  3. Kies een map waar je de email tijdelijk wilt bewaren en volg de stappen om de e-mail te rapporten.

Houd er rekening mee dat het even kan duren voor gerapporteerde spam wordt verwerkt door het filter.