Het veiliger maken van het internet met DNSSEC

Technische informatie

Sinds 2012 ondersteunen wij DNSSEC, maar vanaf vandaag zullen wij alle .nl-domeinnamen welke op onze servers staan standaard gaan beveiligen met deze technologie.

DNS is het telefoonboek van het internet. Wanneer je het adres van een website in de browser typt wordt in DNS opgezocht op welke server deze website staat. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van het internet. DNSSEC is een beveiligingslaag die er voor zorgt dat het antwoord uit de DNS servers niet vervalst kan worden.

Wanneer een internet browser DNSSEC ondersteunt worden de adressen vanuit de DNS server voorzien van een digitale handtekening. Deze handtekening kan gecontroleerd worden met behulp van een publieke sleutel. Met deze publieke sleutel wordt de authenticiteit van het antwoord van de DNS server bevestigd. Deze sleutel staat bij de beheerder van de domeinnaam extensie en voor .nl-domeinnamen is dit de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Door het antwoord van de DNS server met de publieke sleutel te vergelijken wordt een ‘keten van vertrouwen’ opgebouwd binnen de verschillende niveau’s van DNS en wanneer deze overeenkomt wordt het antwoord van de DNS server bevestigd. Het beschikbaar maken van deze publieke sleutel bij de beheerder van de extensie wordt ondertekenen genoemd. Vandaag zijn alle .nl-domeinnamen welke op onze servers staan voorzien van deze publieke sleutel en dus ondertekend met DNSSEC.

Maar wat betekent dit voor u? Wanneer uw .nl-domeinnaam via Sensson is geregistreerd en u gebruik maakt van onze DNS servers voor uw domeinnaam zullen wij DNSSEC automatisch voor u inschakelen. Uw domeinnaam wordt dus automatisch beveiligd. Samen zorgen wij zo voor een veiliger internet.

Meer informatie over DNSSEC kunt u terug vinden op de website www.dnssec.nl en in ons kennisbank artikel over DNSSEC.